頭條戲場——《鬼影特攻:以暴制暴》由頭炸到尾有錢真好

        電影由Michael Bay執導,Ryan Reynolds主演,放在Netflix實在有啲浪費,因為電影耗資1.5億美金製作,打頭陣接近20分鐘意大利瘋狂飛車撞死人畫面睇到我瞬間精神晒,之後還有大量重型爆炸場口,絕對係由頭炸到尾,劇情唔算弱雞,緊張刺激又有血性感場口仲有靚仔睇,商業片嚟講精采度絕對滿分。(Netflix已上架)

地球上有六個人,個個身懷超勁本領,佢哋除咗叻,仲有共同志向,就係想將自己嘅過去Delete改變未來。咁啱有一位有錢人,佢叫一號,召集到六位勁人去組成一個神秘組織。組織有咩做?就係申張正義,將世界上所有壞人私下幹掉,簡稱「私了」,但呢個「私了」唔講得笑,會死人嘅。點解一號要咁做?佢覺得名字係死嘅,就算有一日佢同所有同伴嘅名被遺忘,但世人都會永遠記得佢哋所做嘅事。

係無乜冷場嘅

  戲中Ryan Reynolds好揪得,不但飛簷走壁,更要高空懸吊,其實各特工都有好身手,特別係四號(Ben Hardy飾),係因咩差事跳跳跳嘅終極火山級版本,睇佢喺幾十層高空逐層跣落地下,又喺吊臂上逃生,喺IMAX睇應該會出晒汗。新聞稿話電影「鬥智鬥力的緊湊劇情令本片絕無冷場」,劇情的確好緊湊,但鬥智又唔太覺得。

打到爆頭爆眼

  電影分三Part高潮,第一Part喺開場嘅首20分鐘意大利瘋狂飛車,開戲睇前好眼瞓,睇完飛車精神晒,真人真事呀。之後兩Part分別係香港拯救行動及尾段郵輪打大佬,全程打到癲,吓吓爆頭又爆眼,睇得好過癮。文戲嘛?弱嘅,但重要咩?





撰文:廖思慧


hd