頭條戲場——《變雀特工》世上好彩有貓

        《冰河世紀》系列幕後班底創作,講述一個只信自己非常招積嘅特工蘭斯(Will Smith聲演),被誤會叛變後誤飲一支藥水而變成一隻白鴿嘅故事。特工加歷險加間諜加動作連場及天馬行空,我覺得幾得意,特別係班雀,黐黐地線又好有義氣,睇戲嗰陣坐我旁邊嘅O靚仔笑到左搖右擺,好誇張,從而推斷呢套動畫應該好啱O靚仔睇。

        發明變身藥水嘅係天才科學家德仔(Tom Holland聲演),佢好叻,15歲就畢業於麻省理工學院,之後加入特工局研發裝備同武器,堅守「非暴力唔攞命」大原則,佢由細到大嘅發明都好厲害,就係太勁被歧視,同學笑佢怪,話佢騎呢,自小無朋友好寂寞。

古靈精怪特工裝備

  因為一次意外,蘭斯同德仔變成拍檔,前者開頭極度唔妥後者,覺得陀衰家無鬼用阻手阻腳死開更好,睇慣戲嘅都知兩位哥仔之後必定因誤會而了解更深,繼而產生感情。一隻雀加一個成身古怪特工裝備嘅宅男去拯救世界,搞嘢裝備包括我最鍾意嘅「貓貓閃粉手榴彈」,一爆炸會發放閃粉同貓咪影像,敵人秒速冧爆分心兼投降,本人覺得非常無敵;仲有「充氣抱抱」,能形成強勁的泡泡保護外層,令內裏嘅人免受傷害。其它武器仲有可發射勁力繩索同令人講真話嘅「多用途筆」、「碰碰萬花筒」、「催眠星星」同「打喊露魚雷」等等,統統得意又過癮。

  究竟點解要係雀?導演Nick Bruno笑說:「白鴿無處不在,全世界每個城市都有佢哋嘅蹤影,冇人會留意佢哋,所以特務化身白鴿就最方便行事!」

(剛上映)撰文:廖思慧


hd