頭條戲場——《屍殺半島》喪屍原來係不錯的路障

  因為《屍殺列車》所以好恨睇續集《屍殺半島》,戲院重開即入場,雖然負評好多,但我又唔覺得差到咁,事關我終極入場目標係睇男主角姜棟元,由頭帶到尾,又跑得又打得又有樣,着軍服有型,揸槍有格,不捨姐夫之情又點到即止,我本人就相當滿意,至於抄足《末日先鋒:戰甲飛車》的飛車場面多過喪屍咬人?硬煽情完全冇感動位?我又唔覺得咁大問題,而且對於導演用喪屍做路障呢點亦非常欣賞,係呀,其實套戲唔係講喪屍㗎。(上映中)撰文:廖思慧



  《屍殺半島》設定喺《屍殺列車》嘅4年後,因為屍毒蔓延至全韓國,半日已淪為死城,退伍軍人正錫(姜棟元飾)同家人及一堆死剩種上咗最後一艘難民船,但上船冇耐就有人感染屍毒,原本難民船駛往日本,但被拒入境,最終獲香港收容。其實全片最離譜係呢點,點解要香港接收難民呀?

真係以為睇緊《狂野時速》

  最終姜棟元以「半島難民」身份在香港生活,之後被一班唔知咩人召回南韓偷巨額美金,然後就展開成套戲嘅重點,姜棟元返韓國攞美金、見到好多喪屍、有一班走唔到嘅軍人變晒人渣、姜棟元遇到曾經見死不救嘅李貞賢母女、跟住好多好多好多飛車場面、喪屍做晒路障。導演延尚昊表示:「《屍殺半島》是比較傾向『後末日電影』(post-apocalypse genre)的類別,呢個類別總係透過萬物毀滅、秩序重組嘅設定嚟突出人道主義,我極力嘗試喺呢部戲表現呢種特色。」導演好想靠《屍殺半島》帶出人性比喪屍病毒更可怕,其實香港人都知咗一段時間。


hd