筆泰沖動——泰國買手錶

  買手錶唔係講緊一啲歐洲或日本品牌名錶,而係泰國人自家創作、自家設計和製造嘅手錶。

  這個品牌叫做Molex,Logo上有個豬樣,是泰國鐘錶設計師推出產品,在商場或百貨公司冇得賣,只限在網上發售。每款錶都屬精心設計,而且最大特色係加入好多泰國元素落去,例如泰國國旗、泰國地圖,又或者連1至12的數目字位都係用上泰文!

  手錶手工都好靚,更加精采嘅係手錶屬限量發售,而且部份仲有個類似占士邦篋送畀你,非常靚仔!據稱疫情之前好多新加坡與香港客買,價錢方面大約兩千至五千港元不等。這陣子因為疫情關係,泰國人經濟不太好,我透過朋友以較低價錢買了兩隻,其中一隻更是紀念泰國九世王的版本,手工十分精細,而且有格調!

  據說這品牌早前有打算大展拳腳進駐商場,但遇上疫情,一切計劃告吹。其實看看手錶質素,應該可以拓展更大市場,令大家都知道有這個泰國品牌手錶,望疫情過後一切可以重新開始吧。

胡慧沖


hd