樓聲隨筆——睇樓成交量 急速下滑

  疫情急速變化,本地感染個案大增,外出市民明顯減少,除了對經濟造成影響外,樓市亦有窒礙作用。從剛過去的周六日睇樓量來看,各區屋苑問盤睇樓量明顯下跌,受睇樓量急速下跌影響,各區屋苑成交量顯著回落,有部份已進行洽商的買賣亦暫時停了下來,部份屋苑更連續錄得「零成交」,反映今次疫情對樓市有一定窒礙。

  「疫情急速變化,特別是本地感染個案大增,新實施的限聚令減少市民外出意欲,對整體經濟活動及樓市都造成影響,其中對樓市更有明顯窒礙。在限聚令打壓,以及市民減少外出下,預約睇樓情況將大幅減少。以剛過去的周六日睇樓量統計數字了解,各大屋苑睇樓量明顯下跌,市民已減少外出,故問盤睇樓活動相應減少,有部份原先預約睇樓的睇樓客臨時『甩底』,令不少屋苑睇樓量大幅下跌,亦同時導致整體成交量回落。以目前市況了解,市場新盤慢熱,推盤步伐明顯放緩,對市場各大屋苑亦有實際影響。」一間大型代理行董事指,近日疫情急速升溫,買賣雙方都停了下來,由於市況有機會回調向下,對準買家都有心理障礙,故成交亦明顯轉靜,待市況明確後再作部署。

  在疫情突變下,樓市或多或少都受一定影響,加上發展商放慢推盤步伐,對二手樓市都有窒礙作用,預期後市仍會相對審慎,各大屋苑放盤價亦有機會緩緩下調,交投量進一步下滑。

張日強


hd