金融High Tea——低息氣候罩股市

  港股本周大幅反彈,不過市場人士仲係有興趣講政治多過講股市。熱話之一係工聯會議員麥美娟喺禮賓府爆粗問候特首林鄭月娥,代表證券同保險界嘅議員張華峰日前就有意無意證實傳聞,為粗口風暴二度加油,麥美娟亦被封為「烈女」。

  特區政府今次修例輕視反對聲音,建制派中唔少人有意見,特別係商界人士怕影響生意,但敢怒不敢言。中環茶友話,好似金融界都擔心一旦條例通過,會出現撤資潮同金融波動,o依家條例反艇,張華峰漏料,都有啲借人把口鬧特首嘅味道。

緩修例消除不明朗

  張華峰證實特首俾人問候,話建制派日後選情可能受影響。茶友話,呢個可能都反映佢本人心聲。過去證券界由代表中小型經紀嘅詹培忠雄霸多年,老詹就算坐監,出嚟一樣當選。本來佢準備添食,點知喺選前中風,於是個位畀張華峰坐咗。不過張華峰坐呢個位後,港交所同證監會政策全面向大行傾斜,有本地商人銀行商層大歎搵食艱難。o依家本地中小行好多靠做「孖展」搵兩餐,當局想收緊,但冇人出嚟反映意見,所以下屆張華峰選情本來已可能有暗湧。o依家再整多單修例風暴,茶友話聽張華峰嘅爆料片段,佢講嘢講到一嚿嚿,連禮賓府都講唔出口,如此表現,唔知係咪覺得自己坐得好穩呢?

  如果要爭證券界席位,詹培忠似乎係廉頗老矣,但其子詹劍崙好似不甘寂寞,小詹係某小國名譽領事,有份出席林鄭會見各國領事嘅宣講會,照計對呢條條例同外國反應會有第一手感覺。老詹若想小詹克紹箕裘,會不會過兩招等佢趁亂殺上?

  本地政治環境雖然緊張,但修例暫緩,喺投資環境上,的確減少不明朗因素。外圍方面,聯儲局一連兩日嘅議息會議結束,聯儲局果然維持聯邦利率2.25至2.5厘不變。議息聲明刪掉「耐心」說法,聯儲局主席鮑威爾喺記者會上透露,「很多與會官員已見到現時有加強寬鬆政策的狀況」。投資者估計美國喺下半年減息機會好大。聯儲局今個月唔減息,總統特朗普顯得愈來愈無耐性,據報佢考慮將鮑威爾「燉冬菇」,鮑威爾就回應話法律清楚畀佢四年任期,佢要繼續為美國服務。喺強勢總統泰山壓頂下,美息易跌不能升,成為可見將來全球市場一個重要大氣候。

候回落可酌量加倉

  聯儲局維持利率不變,加上中美貿易談判有轉機,均利好人民幣。人民幣匯價走強,升穿多個關口,在岸人民幣報6.853兌1美元,飆484點子。離岸價升至6.8558兌1美元,升近400點子。

  同樣內地資產都受惠,A股造好,上證指數一度逼近3000點關,高見2997點,收報2987點,升69點。深證指數亦升超過2%,收報9134點,升209點。各類股份幾乎全線上揚,金融股升近5%。香港掛牌的A股ETF隨A股揚升,南方A50(2822)升3.9%,報15.12元;華廈滬深300(3188)報44.75元,升3.2%。內險同證券股跟隨A股飆升,平保(2318)急升3.7%,收報94.35元,為升幅第二大藍籌股。吉利汽車(175)升4.9%,為表現最佳藍籌股。

  內地股市帶動下,臨尾恒指升近高位,收報28550點,收升348點;國企指數收報10922點,升157點,成交978億元。在呢個環境下,如果持股好少,都要等大市回吐時,酌量加番啲倉。

陸羽仁


hd