金融High Tea——小股東幫錢不幫親

  美股雖然偏穩,但港股一輪反彈後又失速下墜,恒指收市回落221點。由於市場缺乏買意,若然無利好消息,個市可能又要尋底。

  中環茶友昨日話題不是大公司,而是三線工業股震雄(057)就是否應該私有化爆發家族爭拗。震雄主要做注塑機,創業一代係工業家蔣震,但最為公眾熟悉應該係佢個女,即民建聯立法會議員、有「政壇元秋」之稱的蔣麗芸。今次傳出爭拗的版本,係負責公司業務的六女兒蔣麗苑想將公司私有化,之後轉型做地產,創辦人蔣震,以及其孻子、副主席蔣志堅就反對,認為要專注做番工業老本行。

震雄大股東捐股捉蟲

  爭拗雙方各說各有理,從創業者兼本身做工業成名的蔣震角度,當然認為應該堅持原則,但現在負責打骰的蔣麗苑就覺得在商言商,工業老本行不易做,點解不改行做易賺錢的地產呢?本來生意係蔣震創辦,鍾意點做就可以點做,關鍵係老人家年紀大,又諗住回饋社會,於是將股權注入蔣震工業慈善基金,點知現在基金由蔣麗苑控制,咁就有可能要打官司搶控制權。自己創辦的生意自己有可能無法再話事,有茶友笑言,蔣老先生這次有點好心變捉蟲,搞到自己好頭痕。

  對於公司應否私有化,蔣家有不同意見,「政壇元秋」認為,若然把公司私有化,就失去公司原先上市希望增加透明度原意。呢個說法其他小股東又點睇呢?持有公司幾個百分點的小股東、股壇長毛David Webb似乎最關心私有化價錢,話若然大股東想買起公司,最緊要就係講價錢。從小股東角度睇,買股係為了投資,而不是為了大股東有甚麼個人理想,所謂清官難審家庭事,最重要都係睇邊個方案回報高。

  睇返震雄昨日收市價2.73元,微升2仙,市盈率19倍,股息率2.6厘。過去五年雖然有四年賺錢一年蝕錢,蝕錢的2016年度虧損達1.7億元,賺錢的四年合共都係賺2.7億元,可見做工業都係搵辛苦錢。據管理層講,去年賺錢主要係上半年,下半年開始受內地放緩影響,今年生意相當不明朗,以此估計19倍的市盈率絕對不易維持。公司其後話無私有化方案,升幅由最多升28仙即時收窄,反映小股東失望離場。

  震雄股價2.73元,資產淨值有4.4元。蔣麗苑想將公司轉型搞地產,相信不會是買地起樓,而是把深圳廠地改建,這是近年很多廠家正路做法,所以公司價值應該更高。若然私有化,相信會比收市價有溢價,關鍵只係做唔做得成。若然大股東提出私有化,現時市場不乏相似高資產、低盈利工業股,小股東大可走多一轉。從公司角度,廠地今日不起樓,明日都可以起,未必需要心急,蔣老先生同蔣公子可能都係咁睇。從小股東角度,若然現在有機會高價套現,就可以另覓機會走多一轉。小股東通常幫錢不幫親,牌面睇就傾向蔣千金立場多一點,所以公司上得市,就要預了不能只看自己理想,不看自己控制權以及小股東福祉啦。

地產股再現壓力

  震雄有私有化因素股價撐住,但大市就不一樣,恒指高開後曾升18點,其後受壓最多曾跌過292點,見25977點,創本周新低,收報26048點,跌221點;國指收報10122點,跌54點。大市成交784億元。

  煤氣(003)日前公佈業績,盈利下跌18.9%,遭多間投行降目標價,股價連日下挫,一度跌至15.58元,創一個月新低,收報15.62元,跌3.6%,控股公司恒地(012)基礎盈利下跌52%,股價受壓,低見37元,收報37.55元,仍跌3.2%;同系恒發(097)跌3%,報0.66元。其他本地地產股壓力重現,長實(1113)收跌2%,報54.25元,有傳該集團旗下10間酒店要求員工放無薪假。

陸羽仁


hd