金融High Tea——港交所高攀跌價候低吸

  香港亂局未定,港交所(388)就有理無理照搞大動作,宣佈併購倫交所,消息公佈後中環茶友議論紛紛,有人讚好亦有人睇淡。陸羽仁即時反應係對短期股價有壓力,皆因大家擔心一旦成功,股份數量大增,獲利回吐壓力會唔細。

  港交所想吞併倫交所,中環茶友中有拍手叫好者,大讚行政總裁李小加夠魄力,認為今次行動必定同中央打過招呼,獲得北京肯定,若然成功就為國家立咗大功。茶友中亦有持相反意見者,則認為此舉好大喜功。現時香港「立立亂」,英國投資者點會接受港交所換股。從股東角度而言,之前港交所收購倫敦金屬交易所(LME),根本只係滿足管理層做大嘅滿足感,對股東回報有限。英國人一向係密底算盤,好嘢唔會賣畀你,賣畀你只貴不平,又何必要好高騖遠?

併購外界普遍看淡

  港交所出手併購倫交所,先唔講好壞,淨係睇成事機會其實唔高,因為過去德國交易所多次提過迎娶倫交所,最後都被反對。現在係中國境內嘅交易所要買,放行機會又會有幾大呢?從出價而言,今次建議有相當部份係用新股作價,若然股價回落,建議吸引力即時大減,對賣方倫交所而言,條數就好難計。

  陸羽仁對今次成功機會存疑,不少大行都有相同看法。美資花旗發表報告指,直指今次合併面臨較高監管障礙,即時將該股評級下調至「沽售」,目標價大削26.3%,至210元。另一間大行摩根士丹利就申報,係倫交所今次交易的財務顧問,因此暫停對港交所評級及目標價,但提醒交易前提條件之一是,倫交所不可以再進行另一宗與Refinitiv交易,關鍵日期為10月9日,即港交所要在不遲於當日下午五時前,確切其今次提購是否進行,所以10月9日是首個關鍵日期。

  由於併購存在不明朗,外界口碑一般,港交所股價昨日大插8.6元,跌3.5%,收報237.4元。由於併購短期唔會有結果,故此港交所股價短期易跌難升。不過,如果真係睇淡港交所併購成功機會,咁即係話搞完一輪最後變番原地踏步,咁對股價影響歸零,所以如果有興趣入貨,最好等股價插低啲時買入收息,等最後高攀敗陣而歸,天下回復太平,股價回復正常時就有胡食。

出口股繼續有得升

  大市經過周三急升後,昨日跟美股高開124點,報27283點,續創8月1日以來新高,之後掉頭曾挫191點,回試二萬七支持。恒指收報27087點,跌71點;國指收報10592點,漲27點,成交金額768億元。平保(2318)升1.5%,收報94.65元;南方能源(1573)急挫38%,收報1.86元。出口股跑贏,創科實業(669)收升4%,報57.3元,大和上調目標價至65元,評級為「買入」; 萬洲國際(288)升3.9%,報7.22元,升幅居藍籌股第二位。香港寬頻(1310)曾創上市新高,高見15.16元,收報14.94元,仍升1.1%;據聯交所資料顯示,資本集團(The Capital Group Companies)於周一(9月9日),以每股平均價14.4737元,增持359.55萬股香港寬頻,持股量由6.8%增至7.1%。

  此外,鴻海董事長郭台銘宣佈退出國民黨,有分析認為,郭台銘將會參選台灣總統大選。富智康(2038)止跌回升,昨日低見1.01元,跌1.9%,但其後拗腰回升至1.3元,創一個月高位,收報1.18元,升14.6%;同屬鴻海系的鴻騰(6088)股價則先升後回。

陸羽仁


hd