金融High Tea——石油怪市下有贏家

  一場世紀疫潮,真係令人見到好多從無諗過的怪現象,例如前晚紐約期油價格急插,初時見油價插穿10美元,已經覺得好大件事,跟住見到跌到每桶油0.01美元,已經嚇到下巴都掉下來,點知跟住仲出現負數,最後竟然以每桶負37.6美元收市,即係話買油仲有錢收,中環茶友齊齊大歎「一百歲唔死都有新聞聽」呢?

  買油仲有錢收,喺金市都會偶然出現,簡單來講就係無存儲油倉的問題。由於產油太多,兩、三日前有新聞話儲油設施開始爆滿,已經埋下今次負油價風暴伏線。本月期油到期,做咗好倉若不沽出平倉,就要收現貨油,你又無儲油倉去接,咁咪要再畀37美元去平倉囉!呢一招打到負油價,將好友夾到好傷。以後做期油好倉都要諗過,唔係輸到零可以走,仲要貼錢平倉先可以走。

  油價咁插法相信都夾死不少好友,美國頁岩油商相信都會好傷。喺油市空前動盪下,有新加坡石油大王之稱的林恩強(Lim Oon Kuin)已經出事,他創辦的興隆集團(Hin Leong Trading),上周五申請破產保護,準備重整近40億美元債務。

  最近消息話,公司過去幾年其實已經虧損,十個茶壺九個蓋,終於就爆煲,石油大王仲坦然承認自己有責任,願意承擔後果。商品市場係高槓桿生意,好多人贏了成世,一次翻艇就宣告玩完。本來話油價到年底都係20美元,估計有140間美國油公司會執笠,現在玩到咁大,借咗錢畀油公司的銀行更驚,會否更早出現大執笠潮?

  期油好友被夾死,以至美國頁岩油商財政告急,兩樣隨時會搞出一些金融暗傷,究竟風暴過後災情如何,稍後就會浮現,現時買石油、航空這類板塊股票,市場需求大幅萎縮,行情瞬息萬變,就好似喺佈滿冰山的海上航行,隨時都會觸礁,絕對不能過勇。

  油價大插死得人多,板塊風聲鶴唳,本港上市期油ETF的三星原油期(3175)瀉14.2%,收報3.32元。油服股都係重災區,中石化油服(1033)插7%,收報0.55元;宏華(196)插6.5%,收報0.231元;安東油服(3337)降5%,收報0.485元;中海油服(2883)下滑4%,收報5.83元;海隆(1623)跌2.7%,收報0.355元。

冠德倉儲業務變饀餅

  不過,一如任何突發災難都有贏家,油價下插有倉儲不足的技術性因素,下個月期油仍然係20美元,所以油股相對跌幅遠比油價溫和,中資三桶油昨日跌幅介乎2.5至3%,中石化(386)旗下的中石化冠德(934)更逆市上升,收報2.87元。中石化冠德係集團旗下負責運輸的子公司,有碼頭、管道仲有倉儲。

  去年集團合併盈利創出歷史新高,一個原因就係多得碼頭同倉儲盈利增長帶動。油市供過於求,存倉空間有價,對公司來說應該係天跌下來的一塊饀餅,作為服務供應商,呢瓣業務就成為百年不見怪市下的贏家。中石化係做下游生意,油價關係比較離身,尤其旗下公司主要提供服務,喺風暴中較遠離風眼,但中石化冠德現時市盈率只有5.5倍,往績息率有近7厘,反映投資者在世紀風波下步步為營,估值不敢太高。

聯地私有化逆市爆升

  全球油價慘跌下,內地A股全線向下。上證指數收報2827點,跌0.9%;深成指數收報10506點,降1.08%。恒指低開84點後,跌幅一度擴大至653點,低見23676點,收報23793點,急跌536點,連插兩日;國指亦捱沽,收報9614點,插209點。網上醫療股繼續強勢,平安好醫生(1833)及阿里健康(241)逆市齊創上市新高;平醫高見110.1元,收升2.3%,報107元;阿里健康高見17.46元後倒跌,收降1.6%,報17.08元。聯地宣佈大股東提出以1.92元私有化,股價收報1.9元,大升33%。

陸羽仁


hd