金融High Tea——滙控血肉長城猶如迷魂陣

  香港人對滙控(005)的情意結的確很特別,甚至可以用迷信去形容。近日大笨象股價跌跌不休,很多小股東叫苦連天,但同時卻引起很多未上船、有閒錢的普通人,心思思想上船,由此可見這間源於上海、壯大於香港的銀行,在港人心目中遺留的身影是如何巨大。

  低撈滙控的魔力,可以從種種小事看到,好似這兩日大笨象跌破「海嘯價」,藝人林盛斌(阿Bob)來個「靚抽」,喺小船上影張相放上網,話自己40元入了1200股滙控,暗示自己「坐艇」,即時在網上瘋傳,好多哭緊股喪的散戶大感療瘉。

散戶情不自禁「舂」落去

  阿Bob一心低撈滙控,但話咁快就損失30%本金,雖然教訓在前,昨日陸羽仁去食飯,大老闆走來問,想買點滙控長揸好唔好?聽到這個問題,陸羽仁都有點傷感,不明為何見到隻船咁多年愈行愈慢,仲好似沉沉哋,仲有這麼多人想上船,只能講滙控多年來威名實在太盛,大家行出街又日日都見到梗有一間(櫃員機)在左近,心諗不如趁抵買番多少。

  被人問滙控前景,陸羽仁覺得最難答係高位已經上了車,好不好止蝕。有長輩真係140元買咗滙控,情況等如坐船出了大西洋,跳船是大海茫茫,不跳船又不知何日見家鄉,真係點答都恩義兩難全。至於無貨在手問好不好上船低撈,你估我會點答呢?有人笑言,滙控一跌就吸引散戶入市護價,就好似有魔力的迷魂陣,總係令港人情不自禁「舂」落去。

  正如過去好幾次講過,滙控係新傷舊患一齊發,既受大氣候影響,又受本身因素衝擊。放眼全球銀行股,歐洲、英國、日本無間有表現,這是受制兩大因素,一是全球狂放水,令息差收窄;二是監管要求不斷加重,令經營困難。所以就算係美資銀行,除了摩根大通表現稍好,甚他好多都跑輸大市,故此股神巴菲特都大手減持銀行股。

  展望前景,銀行還要面對網上金融挑戰,滙控早前免收不少手續費,相信正係應對虛擬銀行挑戰。滙控喺金融海嘯時曾經以28元供股,這個價錢會成為一個心理關口,當年滙控供股比例不低,定出28元價格供股,但除淨前股價仍在3、40元以上,確保除淨後點都會有人供股,令集資能夠順利完成。但時移世易,28元的滙控是否仲係大件夾抵食,好多分析家都話有疑問。

  現時滙控市值有5800億元,如果將來正常小小時賺290億元,市盈率就20倍,若然賺580億元,市盈率就10倍。過去五年,賺得最多係2018年度,獲利980億元,其次係2015年,都超過900億元,五年累積賺了3300億元。如果未來10年,滙控能夠維持過去五年表現,咁就賺番成間公司市值,關鍵係未來滙控能否回復這幾年賺錢能力呢?簡單結論是現在買盈富(2800)穩陣過滙控。未來要見到滙控出現有利業績的重大因素,公司有機轉勢才好下注。

  滙控現在面臨的難題,不少是銀行業的共同困境,東亞銀行就公佈,經過研究後決定出售保險業務,東亞(023)股價應聲彈高1.4%,報15.88元。東亞早前曾炒過賣產,但真正有刺激係出售成個銀行業務,如果只係賣壽險業務,估計套現金額只有3、40億元。

樂享倒灶孖展客無癮

  有壽險大佬透露,今年以來因為全球投資環境惡化,壽險公司估值都下跌,香港市場有兩、三間公司潛在放盤,現在其實不是賣盤最佳時機,估計東亞都係因為有股東不斷催逼管理層套現,所以先賣一件貨頂住先。若然個市好,消息都可以炒一陣,但大市氣氛麻麻,咁就差不多已經消化完。

  滙控昨日一度跌穿28元,之後散戶築起血肉長城,加上美股期貨造好,大市回升,恒指收升25點,報23742點;國指收報9558點,跌18點,成交金額985億元。滙控喺散戶眾志成城護盤下,收市終微漲0.17%,收報28.75元。花旗指,最壞情況下滙控可能要出售內地投資,包括放棄手上交銀(3328)股權,拖累交行股價全日插2.6%,收報3.72元,成為跌幅最大藍籌股。

  其他大股最矚目係美團點評(3690)急升3%,收報250元。內地自媒體營銷服務提供商樂享互動(6988)在主板掛牌,股價收報2.7元,較上市價2.88元跌6.3%,高低位曾見2.96元及2.7元,成交5.15億股,不計手續費及佣金,一手1000股帳面蝕180元。該股超購1600倍搞到破底,孖展客大感無癮,說明投資市場幾熱的馬都有機會倒灶。

陸羽仁


hd