超人能量——濟記飯堂四糕齊發

  疫情一波接一波,搞到全港九飲食業都無啖好食,年尾向來係旺季,以為生意大翻身,可惜,二人限聚,六點禁食,無法放寬,只好望門興歎。

  濟記同學搞的私房飯堂開業一年,遇強愈強,努力經營,外賣出擊,已經輸少當贏,送鼠迎牛,再邀「糕」手出擊,四糕齊發。

  昨日廣邀師兄弟飯堂試吃,無不讚不絕口,蘿蔔糕入口香濃,因為有日本瑤柱加本地生曬臘味,再加手切蘿蔔粒,粗幼長短不等,口感一流。最精采,係蘿蔔糕點解愈吃愈入味,暗藏玄機,瑤柱臘味外層鋪上,內層也鋪一層,以防煎糕時,臘味粒甩掉,所以,愈吃下去愈好味。

  陳皮紅豆年糕係我至愛,舊年賣到缺貨,今年更加搶手。大師兄珍藏的「二十八年陳皮」,今年又長了兩歲,應該三十年陳皮了。自家處理紅豆蓉,注入陳皮碎,散發陣陣甘香,不甜不膩,幼滑清新,有益健康。

  這一晚,飯後甜品係馬蹄糕,薄薄煎片上碟,晶瑩通透,粒粒馬蹄,手切爽口,有助消化。食到又停唔到口。

  芋頭糕向來較冷落,不過,我獨愛芋頭粗獷一面,特別「晾」胃。煎到黃金啡色起燶邊脆口就惹味。

  今年各家各派年糕我試過不少,水準特高,各有風味,應該係疫情刺激,要收復失地,年糕係兵家必爭之地,各派糕手過招,市民留家抗疫有口福。

林超榮


hd