超人能量——阿媽唔係女人

  經常有一句取笑人的說話,掛在嘴邊:「係人都知啦,阿媽係女人!」

  意思係,講嘢無新意,老生當談,講都多餘,廢話中的廢話。

  不過,時代變了,阿媽係女人。不一定是金科玉律,因為,阿媽未必係女人。

  今時今日,世界各地都流行同性婚姻,兩個同志可以結婚,組織小家庭,還可以有下一代,其中一個身兼母職,在家裏洗衫、煮飯帶孩子。你問:「細路,你阿媽係咪女人?」

  他回答:「我阿媽唔係女人,佢係男人!」

  兩個男人可以結婚,同樣,兩個女人都可以結婚,推而演之,即係,我阿爸都唔係男人。

  不少愛情喜劇,都可以同性雙親為題材,其中一個戲劇高潮就係阿仔長大了,要去見雙方父母,兩個阿爸或者兩個阿媽,一齊去見未來親家,阿仔都唔知點介紹。

  雖然係同性結婚,兩個阿爸未必同一個姓氏,或者兩個阿媽一樣麻煩,阿仔都不知應該跟邊一個姓?

  面對一對同性「夫妻」,不知如何稱呼對方,有陳生無陳太,或者,兩個都是陳太太,禮節上的一大問號?

  上一個世紀,這些都是幻想小說題材,現在都變成了寫實小說,以前,我們以為反常,現在都變成了日常。很久以前,都以為是未來的事情,一轉眼間,我們都發覺,「未來」已經「到來」了。

  這是一個性別問題,是一個社會問題,還是一個人口問題?

林超榮


hd