超人能量——看戲中,請勿騷擾

  好久不入戲院睇一場戲,就快開場了,旁邊的大叔還在高談闊論:「個女買咗層樓,成千萬,四百呎都無……」

  他旁邊的大媽又搭嘴:「係買舊樓最實用,又好住。又好價。」

  戲院裏,觀眾未夠十個,都有所反應:殊……殊……殊……阿叔不為所動。

  前排的觀眾轉頭,向他發出唧唧聲。大媽也沒有反應。

  眼見就快開場,阿叔和大媽談話興致甚高,形勢危急,要撥亂反正,我靈機一觸。立刻拿出電話,高聲說:「喂!我睇緊戲,開場啦唔好意思,唔傾啦,仲講嘢,會被人罵。」

  一招指桑罵槐,大叔果然明白我的弦外之音。立刻收聲,安靜看戲。

  戲院開場前,雖有提醒觀眾,不要講電話,不要高聲說話,效果明顯不彰。

  十年前,任達華拍了一條反盜版宣傳片,不妨再添食,照辦煮碗來一套,「請勿騷擾觀眾睇戲」。

  影片劈頭第一句大特寫對住鏡頭向觀眾說:「仲講電話,香港電影被你害死。」

  「你們在睇戲途中、不斷高談闊論、劇透、唔熄電話……觀眾睇男女主角演愛情戲,你就講股票;神探就快捉到兇手,你就劇透;律師在法庭陳詞結案,你就喺度議論滔滔,再係咁仲有人入戲院睇戲,『最佳電影』都被我搞到變『PK電影』。」

  所以,我支持戴口罩,觀眾入戲院,不許吃薯條、熱狗,繼續全程戴口罩,我睇你仲點會講到嘢。

林超榮


hd