任睇No.1
  • 26º
  • 94%
  • 2022年9月30日 星期五

珊珊來辭|過日子 - 李珊珊

社交平台的生態不斷進階中,觀察所得,現況就像電影《22世紀殺人網絡4:復活次元》的預告,有兩種藥丸提供給觀眾選擇。一種是選擇一面倒,向生活的暗黑角度往死裏鑽;另一種是選擇樂在生活的假象中,沒發生在自身上就「關人隱士」。

當然還有第三種人,那批實屬少數,將紅色藥丸與藍色藥丸,輪流交替服用。

由於新聞渠道收窄,現時要依靠社交媒體,關注各大新聞網站專頁。因此直接增長「滑手機」時間,接收了更多網絡資訊。比方說近日的熱門視頻,外國高官說病毒等同老婆,起初以為能控制她,可是最後會發現,跟她共存是唯一選擇;此話讓人哭笑不得。

又或是電視劇《IT狗》大結局,網民節錄部份對白瘋傳,如下:「或者到咗呢一刻,你仍然覺得我哋呢班人係蠢嘅。但我話畀你聽,香港創科欠缺嘅,從來都唔係咩技術,因為最好嘅技術,我哋二十年前已經擁有過。真正令到呢個城巿停滯不前嘅,亦都唔係你所講嘅無知或者短視,而係我哋對香港創科已經失去咗信任。 我哋實在經歷咗太多欺騙、出賣,所以每一個人,都習慣咗喺畀人出賣之前,先將自己賣一個好嘅價錢。你所講嘅無知,其實係一種世故;你所講嘅短視,其實係一種無奈。 佢哋嘅問題唔係蠢呀,係佢哋太過聰明,聰明到,明白唯有眼前嘅利益先至值得信任,但就算係咁,我知道仍然有一班唔夠聰明嘅人,努力為咗夢想,努力為咗呢個城巿嘅未來艱苦咁樣前行,或者呢啲就係你所講嘅蠢人。」看畢,眼淚瞬間掉下。

悲喜哭笑交織的年代,既看不到前路、亦見不到盡頭。突然一股勁要找回狄更斯《雙城記》重溫,又可陪伴走過一段路途。
李珊珊

hd