新‧潮——又有得「科水」

  水為財,「水喉」當然愈多愈好,水務署的《建築物水安全計劃》推出資助了,七月十三日已開始接受申請。

  政府預留了四億四千萬元,推行「水安全計劃資助計劃」,以鼓勵業主及物業管理人藉着資助,為樓宇實施建築物水安全計劃,學宣傳口號話齋,樓宇水質做得好,住戶健康保護到。

  凡私人住用或綜合用途(商住兩用)樓宇,包括以公務員合作社都可參加,當然亦要睇每年交幾多差餉,不過唔包三層或以下的屋,詳情大家可以上網check返。

  今次內容係,如果大家聘請合資格人士,為樓宇內部供水系統制定水安全計劃,包括水安全風險評估,每幢樓有最高一萬元資助。之後按計劃,做定期保養、搵人做檢查,又有三萬幾元資助,連搵人做審核個計劃,都有五千幾元資助。

  若然顧問睇過,話大廈有需要做供水改善或維修工程,每幢樓又有上限二十五萬資助。

  然而,如申請人就同一維修工程項目已收取其他計劃的資助或津貼,例如「樓宇更新大行動2.0」、「公用地方維修資助」等,今次呢水工程就不會有資助。

  疫情下用水多咗,更覺我哋香港有好水真係好幸福。水務署一向為水質把關,但入到屋就要靠業主做好管理,定期檢查水箱、適時維修喉管,無論如何今次多條「水喉」畀大廈,都是好。

鄧銘心


hd