商界講呢啲——空氣博士教你御風術 提升室內空氣質素

  都市人愈嚟愈重視家居空氣質素,但係又唔知點先可以改善到,令自己同摯愛可以生活得舒服啲。理大機械工程學系客座副教授、室內環境測量及改善專家羅國湧博士啱啱就推出全港第一本針對空氣問題嘅教材《御風術師的難題──破解室內空氣質素的迷思》,仲精選咗40個家居同生活疑團,同大家拆解隱藏喺生活裏面嘅各種空氣問題,仲會詳細講解對環境同健康嘅影響,最緊要係介紹埋改善家居通風嘅解決方案,咁就可以令家庭成員生活得更健康啦!

  原來羅國湧博士喺疫情期間經常為食肆同商界提供專業諮詢,被譽為「空氣博士」。喺新書裏面仲分享咗唔少居家環境經常出現嘅空氣陷阱,包括開放式廚房、洗手間、睡房,甚至巴士上下層、醫院診所同幼稚園都有通風問題,病菌真係無處不在㗎。唔想咁易病,就要時刻留意空氣質素喇。如果喺室內覺得侷促、呼吸困難、想咳嗽等情況,就代表空氣出現問題喇。想對空氣質素問題有更多了解,咁就要去誠品書店買返本《御風術師的難題──破解室內空氣質素的迷思》睇吓喇!而家都只係賣$98。

Cally

hd