企業熱話——換呢部冷氣機 納米淨化空氣功能幫到手

        天氣回暖,又係冷氣機該出動嘅時候!但家陣仲疫情期間,選購部冷氣機便多個考慮,Panasonic分體式空調機ECONAVI及《Smaller》系列集冷風、暖風及空氣淨化多功能於一身,更配備nanoeX及nanoe-G納米離子空氣淨化技術。經過與全球合約研究組織Texcell*的合作驗證下,實驗證明Panasonic nanoeX技術所釋放嘅氫氧離子有效抑制99.99%新型冠狀病毒(SARS-CoV-2)。而nanoeX納米離子比nanoe-G喺空氣中嘅壽命更長,滲透力更強,能滲入家俬及衣物纖維,喺除臭方面比一般納米離子強10倍,有效將殘留喺纖維內嘅頑固氣味清除,就算閂咗冷氣機,nanoe空氣淨化系統嘅過濾網除菌功能會自動啟動最多長達120分鐘,將積聚喺過濾網上嘅病毒及細菌淨化,咁就可以長時間保持家居空氣乾淨清新以及空調機內部嘅潔淨!

  而nanoe-G納米離子空氣淨化系統,主要係透過nanoe-G生產器每秒釋放3萬億粒nanoe-G**納米離子並散佈到家中每個角落,捕捉污染物PM2.5微細懸浮粒子及去除率及病毒細菌***抑制率高達99%。呢啲納米離子會附喺細菌或病毒上,使其喪失活動能力,大幅減低空氣中飄浮的病菌或污染物,咁屋企就更衛生!

  除咗有咁先進嘅技術,用得Panasonic冷氣機嘅都可以應用Panasonic Comfort Cloud應用程式,透過App可以隨時隨地監控同控制屋企部冷氣機。另外,變頻式ECONAVI空調機E及S系列配備ECONAVI 智慧節能系統,設紅外線人體溫度追蹤感應器,能夠偵察身體位置及其活動量,繼而調節送風方向及溫度,真係好智慧呀!



*Texcell是全球合約研究組織,專門為R&D、GClP、GLP及GMP項目提供病毒測試、病毒清除、免疫分析以及R&D或GMP細胞庫。

**3萬億是在於所述條件下nanoe-G的模擬數值。房間(13平方米)中央位置實際測量到的nanoe-G:100k/cc。整個房間的nanoe-G數量乃假設平均散布所得出。

***報告來源:FCG總合研究所。以及於北里環境科學中心測試結果。

Jacky哥


hd