企業熱話——今日書展簽到點 盡訴與玄學家鍾應堂之父女情

  今年書展其中一本吸睛新書,係由知名玄學家鍾應堂千金鍾愷利撰寫嘅《當八十後遇上九十後》,愷莉係80後女兒,而鍾師傅則有九十多歲,呢本書嘅內容係由女兒角度出發,描寫鍾師傅大半世紀嘅人生經歷,處世之道,以及玄學袐技,披露嘅袐技仲好實用,譬如單身男女必看嘅愛情風水、買樓要注意嘅16個風水事項等。

  雖則咁實用,但係字裏行間,更會看到愷莉對父親嘅愛,正如愷莉說,「看見爸爸一個人孤獨的影子,身旁空無一人,揮發著一種蕭瑟的空虛,悵惘的淒清。兒時玩伴、一眾親友,不少已年華老去。大多事情,甚麼恩怨情仇、功名利祿、錦衣玉食,也顯得不甚重要了。錢再多,未必擁有健康;權再大,未必得到尊重;千尺豪宅,未必得到一個家。」真係感性得讓人動容!

  提一下大家,今日中午12點,喺會展書展展位1DA19「點子共享」,便有這本書的書展發佈會,大家不容錯過!

Jacky哥

hd