企業熱話——城大人有福! 學校創造逾2,400職位

  犀利呀!城大為畢業生創造咗咁多職位!事緣因應疫情影響經濟和就業,城大校長郭位教授去年6月撥款港幣1,000萬,率先推出「城」就開拓計劃(CARLS),同多間唔同企業合作,協助準畢業生就業,呢個計劃仲係八大院校裏面,首個校企合作、全方為協助大學生求職嘅計劃。

  有咗舊年成功嘅經驗,大學今年再次增撥港幣800萬推行CARLS 2.0,而且亦獲多間大型本地及跨國企業嘅鼎力支持,包括其士集團、俊和建築工程有限公司、香港藝術節協會有限公司、香港生產力促進局、和記電訊香港控股有限公司、Mazars集團、新世界發展有限公司、香港上海滙豐銀行有限公司、香港中華煤氣有限公司、怡和機器以及城市售票網等,身為城大畢業生望見咁嘅陣容,都特別覺得前景美好。

  話時話自CARLS 2.0喺今年初推出以來,到而且已成功聯繫逾15,000名合作夥伴及僱主,為應屆城大畢業生提供逾2,400個職位,涵蓋銀行金融、法律、會計、建築測量、設計及工程、醫療、教育和市場銷售等不同行業。城大副校長(學生事務)陳漢夫教授仲話,係憑著大學上下一心嘅努力及對學生嘅關愛,有信心裝備畢業生迎接具挑戰性嘅就業環境嘅同時,亦協助他們覓得理想的工作崗位及一展抱負。想睇吓呢個計劃,瀏覽https://www.cityu.edu.hk/carls2.0/home或掃描二維碼啦!

Jacky哥

hd