企業熱話——作出投訴須嚴謹 認清權責要均真

  投訴警察個案一經證實係蓄意虛報,投訴人可能需要負上刑責?嗱,我講嘅係真人真事,聽晚播出嘅第二集《監警最前線》就係改編自一個故意作出虛假投訴嘅真實個案!

  上周六啟播嘅《監警最前線》反應不俗,聽晚劇情一樣咁精彩。今集嘅投訴人投訴被兩名警員毆打。喺投訴警察課嘅調查過程中,監警會會安排觀察員出席投訴警察課分別與投訴人、被投訴人嘅會面,以及觀察投訴警察課嘅搜證過程。究竟發現咗咩證據,證明投訴人係蓄意作出虛假投訴呢﹖而投訴人最終要面對咩嘢刑責呢?聽晚就要記得追劇喇!



獨立觀察員 客觀持平保公正

  監警會唔單止審核由投訴警察課呈交嘅調查報告,仲會安排觀察員出席喺投訴警察課調查投訴個案時嘅會面,同埋證據收集工作當中,確保投訴個案整個調查係完全公平公正。而觀察員作為獨立嘅第三者,喺觀察期間必須保持持平嘅態度,唔可以作任何干預或發表個人意見,避免影響會面或證據收集。觀察完畢後,佢哋須向監警會作出匯報。如果監警會發現有任何不當之處,就會即刻向投訴警察課跟進。

  目前,監警會有過百名保安局委任嘅獨立觀察員,佢哋嚟自社會各行各業,包括社區代表、金融、會計、建築、工程、教育、社會福利、法律、醫學及商界等。近年,越來越多年輕嘅觀察員獲委任加入觀察員團隊,為兩層架構投訴警察制度作出貢獻之餘,亦可以幫手喺佢哋嘅年齡層推廣監警會嘅工作,令年輕人更了解香港嘅投訴警察制度!據聞近年接近100%嘅會面同埋證據收集工作都有監警會觀察員出席,不少投訴人更會主動要求安排觀察員在場,確保投訴調查過程公正持平!



積極配合調查 投訴有權有責

  投訴人嘅積極配合,對投訴機制有效運作極為重要。投訴人提供資料越及時、全面、正確和詳細,警方嘅調查就可以更加迅速同到位。投訴人亦應該提供有效嘅聯絡方法,讓投訴警察課同監警會作全面跟進。當然投訴人一定要提供真確嘅資料,投訴事項不能虛假不確,否則會負上刑責被起訴。

  大家喺行使投訴嘅權利時要保持理智,唔好似呢集故事咁,投訴人因一時之氣憤而故意作出虛假投訴,導致最後要承擔法律責任。

節目預告:

10月23日星期六晚上11點30分翡翠台(81台)播出,半小時劇集《監警最前線》。

Jacky哥

hd