企業熱話——聖保羅書院樹人170年 各界名人校友REUNION

  西半山傳統名校聖保羅書院,歷史悠久,歷年來培養精英學生無數,好似早兩年喺香港中學文憑試中,便首次誕生了文憑試超級狀元,拿取8個5**佳績!到今年踏入170周年,學校一連串慶祝活動會以「傳承歷史.開創未來」做主題,上周便邀請校友回校,齊齊見證170周年校慶專巴及電車啟航,以及啟動由校友發起嘅「聖保羅獎學基金」!

  小弟見到當日回校嘅校友有着齊校服捧場、前立法會主席曾鈺成,還有政府專家顧問及中大呼吸系統科講座教授許樹昌、大家樂主席羅開光、中文大學醫院營運總監及中文大學醫學院副院長胡志遠、南華體育會副主席盧潤森等。

重穿校服回校園 感念當年點滴

  最令人感受深刻嘅係大師兄曾鈺成著住校服,分享在學期間成立學生會嘅趣事,聽著望著時,有點時光回流嘅味道!校友羅潤光就介紹了學校獨有嘅「西瓜波」傳統:校園空間有限,為咗踢波而不弄傷同學,於是書院興起以膠製成嘅「西瓜波」玩耍,從此成為學生們在校嘅獨特回憶。

  而前香港電台助理廣播處長張文新,就話當年曾經諗過唔讀呢處,佢話因為當年家住上水,每日花5、6小時返學,所以想輟學,點知未實行便有老師為他準備好全套課本送往家中,鼓勵佢繼續升讀至中六!

創立獎學基金 為學子創造機會

  校長源廸恩分享,學生及校友之間嘅兄弟情是聖保羅嘅最大特色,而家成立嘅「聖保羅獎學基金」,就係為不同背景嘅學生而設,提供入讀聖保羅書院的機會,支援佢哋嘅學費及參與課外活動嘅費用,預計未來數年可惠及逾30至36名學生。另一方面,獎學基金又可以讓學生們,能有機會與不同階層嘅朋友一齊玩耍及學習。

  大家樂主席羅開光亦喺訪問分享話,當年學校有不同背景嘅學生一同上課,非常珍惜當時嘅光陰,而家成立獎學基金,正正可以讓不同階層嘅學生都有機會就讀聖保羅書院。

  呢個基金主要頒發給有需要嘅基層家庭,目標是籌得六千萬元,連同校內現有嘅「學費減免計劃」,預料6年後可惠及逾100名學生。一年學費連同課餘活動嘅費用,預計每位學生可獲5萬元獎學金。

慶祝活動陸續有來 密切留意

  都話連串慶祝活動,嚟緊呢個星期日,喺香港文化中心大劇院便有場音樂劇《保羅.我們的聖保羅》,之後喺12月亦有由舊生合唱團演出嘅籌款音樂會;明年將陸續舉行校慶講座、大型歷史展覽等。咁有歷史嘅學校嘅連串慶祝活動,係咪好值得大家留意呢!

Jacky哥

hd