Shimba工作室——【環保意識抬頭下嘅環保飲管】Market Play By Uncle Ray

近年環保意識抬頭,環保 4R 概念(減少使用 Reduce、廢物重用 Reuse、替代使用 Replace 及循環再造 Recycle)開始在社會上推廣,而其中一個熱門話題無疑係減少使用塑膠。隨住一段海龜鼻子插着塑膠飲管,表情痛苦無助嘅影片在網絡上廣為流傳後,減少甚至停止使用塑膠飲管嘅呼聲越來越高,全球各地多間食肆紛紛響應,停止提供塑膠飲管。而市面上替代塑膠飲管嘅環保材質飲管產品亦隨即變得多元化,為大眾提供塑膠飲管以外嘅環保選擇。



SiRo 就推出新世代環保飲管 ── 矽膠可拆洗飲管。飲管嘅 Buddy Lock 係簡易開合拆洗設計,毋須使用飲管刷,就可輕鬆打開飲管清洗內壁,相當方便。據聞飲管採用食品級矽膠製作,無毒無味,不含 BPA,並通過 FDA 及 EU 食品級認證,仲可以承受 -40°C 至 220°C 溫度,可以高溫滾水消毒、洗碗機清洗,不脫色,不變形。飲管質地柔軟,可任意彎曲摺疊,輕巧易收藏,仲可以自由裁剪飲管,適合各款高 / 低杯使用。SiRo 矽膠可拆洗飲管長效耐用,可以循環使用,夠晒環保。為環保拯救海洋生態出一分力,無論係小朋友定老友記都可以輕易係日常生活中做到。不如就由今天開始,從走塑飲管開始做起。

hd