Shimba工作室——【山川異域,風月同天】Market Play By Uncle Ray

  新型冠狀病毒侵襲本港將近一個月,自農曆新年開始本地商業活動幾近冰封,絕大多數行業受到重創。街道上人流稀疏,嚴重打擊零售、餐飲及旅遊行業。寒風刺骨,唔少大型連鎖商戶開始從節流入手,除咗打折出糧給旗下員工及支付欠款、結束部分分店,務求盡量降低開支,度過呢個寒冬。

  除了受惠於疫症嘅行業外,其他的還得盡做去揾生意來積極面對,否則不斷嘅節流只會令公司走向停業。像 EGL 東瀛遊便切實地從顧客角度著想,明白每位顧客都希望安心外出旅遊,便對即日至 3 月 31 日出發嘅所有日本旅行團,作出貼心嘅安全保障安排。若因出發航機上發現懷疑感染者,導致未能入境,無論因此需要於當地隔離或折返香港,顧客已繳付而未能使用嘅旅行團團費,將由東瀛遊全力承擔,並會把全數團費及保險費退還給顧客(不包括機場稅及燃油附加費等稅項)。另提供優化「EGL至尊全球旅遊保」,若顧客在外遊時不幸確診患上新型冠狀病毒,需要前往當地註冊醫院接受治療,佢哋會根據醫療費用保障條款作出賠償,最高賠償金額高達港幣一百萬,以及回港後 90 日內繼續治療的覆診費用高達港幣十五萬。而海外旅遊期間,需要入院接受治療,每日可獲港幣五百元住院賠償。如回港後 90 日內需繼續入院治療,每日住院最高累積賠償額為港幣五千元。

  題外話:好些由日本捐贈到國內嘅物資都印有「山川異域,風月同天」嘅字句,盡顯關懷之情!此外,日本不少商圈掛上為武漢肺炎打氣嘅横額,一條日本紅衣少女喺鬧市街頭 90 度鞠躬落力募捐嘅短片更是令人動容!

hd