Shimba工作室——【Keep 住一顆初創心】

如今越嚟越多人選擇成為 Slash 一族,享受自由工作者嘅自主空間。經過一輪打拼後,有人會回歸打工生涯,有人會嘗試創業,成立屬於自己嘅公司一展所長。身為老闆,雖然上下班時間不受限制,但可能 24 小時都在工作,少一點熱誠和毅力都不能。有統計顯示多達 90% 初創公司會在 1 年內倒閉,餘下的 10% 又只有1成可以撑得過 5 年。成功從來不容易得到,要笑到最後,只靠心中那團熊熊烈火還是不夠的;尤其現今營商環境超級複雜多變,經營模式要因應市場需要而靈活改變,因此難到唔少新晉創業家。想成功創業,就要 keep 住一顆「初創心」,不斷學習不斷吸收!



貿發局創業日 2020 由 7 月 16 至 17 日喺香港會議展覽中心舉行,今屆創業日以「重塑現在‧應變未來」為主題,首次邀請曾為多間財富世界 500 強公司擔任專家顧問嘅 Gerd Leonhard 先生透過線上平台,分享人類如何憑智慧及創新在數碼化年代下重新定義未來嘅商業模式。創業日仲有超過 30 位重量級嘉賓分享初創經驗,其中包括 Pickupp 聯合創辦人彭子楓先生、Snapask(Holdings)Inc.行銷長張兆君小姐等,以及超過 20 場焦點活動,如主題論壇、研討會、「創投路演」及商貿配對服務。有興趣創業嘅朋友萬勿錯過!

hd