Shimba工作室——【在家煮出米芝蓮星級味道】Market Play By Uncle Ray

米芝蓮係國際飲食業公認嘅權威標準之一,一旦獲選為米芝蓮星級食府就瞬間聲名大噪,所以唔少餐廳都為摘「星」而費盡心思!今年年頭公布嘅《香港澳門米芝蓮指南 2021》列出69家香港星級餐廳,其中7家香港新一星餐廳首次入選指南,更有2家香港餐廳晉升二星!而出乎大家意料,除咗各國名貴特式料理外,價格相對親民嘅台式料理店阿元來了(西環店)及以竹昇麵聞名嘅好旺角粥麵專家亦獲選為米芝蓮一星餐廳添!有意品嚐米芝蓮星級味道嘅你,今年又多幾個新選擇喇!

題外話

煤氣公司不但成為全球餐廳評鑑權威米芝蓮「《香港澳門米芝蓮指南 2021》官方能源合作夥伴」,推出煤氣公司專屬版本嘅《香港澳門米芝蓮指南 2021》,更邀請到多家入選《香港澳門米芝蓮指南 2021》嘅餐廳主廚拍攝推廣影片。主廚們除咗大談烹飪心得外,更示範在家亦能烹調嘅明火菜式,同時剖白燃起他們內心那團火嘅故事,影片將於即日起至9月份期間於《Towngas Cooking 煤氣教煑》內獨家播放!另外,煤氣公司更邀請到阿一海景飯店主廚梁兆明於9月份親臨煤氣公司烹飪中心,開設限定課程,親手教授多個烹調鮑魚的技巧!課程現接受報名,想了解更多有關詳情,請瀏覽煤氣公司網站!


hd