Shimba工作室——【進口韓牛成功秘訣】Market Play By Uncle Ray

每個成功嘅個案,背後定必有佢嘅原因。以韓牛為例,能成功受到消費者青睞絕對係有「根」有「據」!



「根」係源於韓牛與韓國社會傳統及文化有著密切關係,優秀品種加科學化管理,令它贏得各界認可。屠宰場需要有認證外,韓牛出口時採用由韓國農食品部研發嘅「9層真空收縮保鮮膜」來防止肉汁在出口運輸過程中從肉中流失。呢個韓牛專用保鮮膜具有較傳統高約2倍嘅熱黏性和氣體隔絕性,能有效將肉汁鎖住!保鮮膜更以EVOH取代PVDC為成份,在銷毀時不會產生二噁英,有利環保。它從原材料採購到包裝材料生產、品質以及出貨管理,所有環節皆獲得BRC(British  Retail  Consortium)國際認證!



「據」係通過採用出口韓牛專用嘅即時監測技術,運用ICT Data Logger資料 (包括出口流通過程中的溫度、濕度以及Total Volatile Organic Compounds等數據),來追蹤韓牛從加工階段到包裝、檢疫、運輸,以及在香港境內流通過程中暴露的物理性及環境性變化的品管系統,從而監察韓牛品質。消費者只要掃描在香港銷售韓牛上嘅二維條碼,便可以輕鬆確認眼前韓牛嘅履歷資訊,知道它源自韓國什麼地方,又如何來到我們面前!



韓牛嘅官方機構──韓牛自助金今後也將在香港持續宣傳推廣,各位鍾情韓牛嘅FANS們記得密切留意喇!

hd