Shimba工作室——【「真滋味」嘅真滋味】Market Play By Uncle Ray

市面上有眾多商品,每個商品背後都有自己的品牌故事。喺千千萬萬個品牌故事當中,有幾多係消費者會留意到或者在乎的?品牌嘅成功在於能否與消費者建立起聯繫,故事嘅出處可以嚟自人、物及公司3個層面。美國著名市場學者 Dr. Philip Kotler 在:“Branding: From Purpose to Beneficence ” 一文中提到公司需要先認清品牌能够為消費者帶來什麼價值,再確立品牌嘅定位和獨特之處,與消費者建立聯繫之後,其品牌故事就顯得更有價值了。



將品牌跟故事連在一起,除加深客戶對品牌嘅認識外,更添上一份親切和共鳴感。就好似有48年歷史兼香港製造嘅「真滋味」强調四無調味料 (即無添加、無色素、無香精、無化學添加劑),為消費者帶來食物嘅真正滋味。品牌背後更有段眷眷親情,創辦人兒時由於戰亂,父親被迫離開家鄉,留下母親獨立支撐家庭,在缺乏糧食嘅情況下,唯有堅毅地下海捕魚撈蝦為生,並將所剩餘嘅海產用鹽醃制矖乾或炒熟醃制封存食物。後來創辦人與父親團聚,輾轉至香港。為一解對母親嘅無限思念,他倆決定用雙手重現母親嘅味道,「真滋味」由此誕生。呢份用心製造每一瓶調味料嘅堅持正正反映創辦人對母親嘅思念及感激!



想品嚐「真滋味」嘅真滋味,快啲去 Jetso App Shop (https://bit.ly/3asuYeG) 睇下啦!

hd